Teknologisk utvikling- 3D printing og Social Credit System

Vi er inn i en tid hvor det skjer store og raske endringer innen teknologi. Blant annet har måten en arbeider på endret seg drastisk. Mange jobber har blitt tatt over av roboter med kunstig intelligens og andre maskiner med ny teknologi. Dette kan en blant annet se i byggebransjen hvor 3D printing av hus og bygninger kommer til å ta over mye av arbeidskraften.

Etter første forelesning til Arne Krokan i faget digital markedsføring, fikk vi i oppgave å skrive om noe vi syns var interessant fra forelesningen. Det var flere ting jeg syns var veldig fascinerende fra denne forelesningen. Blant annet snakket han en del om 3D printing og social credit system.

3D printing går ut på at man bygger faste objekter ved hjelp av en tredimensjonal modell. Omtrent alt kan 3D printes så lenge en har materiale til å printe det. En av tingene fra forelesning jeg syns var veldig spennende var at det har blitt begynt å forske på hvordan man kan 3D printe organer.

«3D-printing av organer kan i fremtiden bli løsningen på donorkøen. På Rikshospitalet tester nå forskerne ut 3D-printede deler av bukspyttkjertler i et forsøk på å kurere pasienter med diabetes.»

https://www.tv2.no/a/9884034

I 2014 hadde 218 340 mennesker i Norge diabetes. Det er derfor utrolig bra at en bruker den nye teknologien til å forske på hvordan en kan hjelpe mange mennesker til å få en bedre livskvalitet.

Det andre jeg syntes var veldig interessant fra timen var social credit system. Det er et system i Kina som går ut på at man blir evaluert på bakgrunn av mange ulike faktorer, som for eksempel, utdanning, kriminell bakgrunn, atferd på sosiale medier osv, og får en score ut ifra alt dette. Det vil også være konsekvenser hvis man har få poeng. Dette kan blant annet være at en ikke får reise som en vil, en kan bli utestengt fra noen jobber, og det kan være vanskelig å få lån. Dersom en har høy score vil en få fordeler, som kan blant annet være at man slipper depositum.

Denne måten å overvåke samfunnet minner meg veldig om episoden nosedive fra Netflix serien black mirror. Vi fikk også se et lite utsnitt av denne episoden i forelesningen hvor hovedpersonen ble nektet å kjøpe flybilletter. Ifølge en artikkel skrevet på branding in Asia av Anna Seidel har 9 millioner kinesere blitt utestengt for å kjøpe flybilletter innlands. En kan derfor finne visse likheter ved disse to systemene.

kilder:
https://brandinginasia.com/understanding-chinas-social-credit-system/
https://www.fhi.no/nettpub/hin/tillegg/hvor-mange-har-diabetes-i-norge-/
https://www.tv2.no/a/9884034/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *